Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Monday, March 14, 2005

Kratki rezovi

Stiglo je proljeće, lakše se hoda po do jučer još sleđenom asfaltu, a ja također spadam i među onu manju skupinu ljudi koji se s južinom super osjećaju. Ako još tome dodamo da sam u subotu bio kod Denisa u Varaždinu (od kojeg se nikad ne vraćam bez barem tri ogromne kutije stripova), te da sutra moj susjed Goran i ja idemo u Zagreb napraviti harač u shopu (More Comics) i posjetiti neke drage prijatelje, onda, nažalost, postaje jasno zašto bi ovaj blog u budućnosti mogao biti sve rijeđe updatiran. Kao opravdanje za moguće zapostavljanje bloga odmah sada navodim i neke svoje nove obaveze koje bi uskoro mogle zaživjeti, a nadam se i da ćemo u svibnju organizirati jednu malu zgodnu strip-izložbu u Virovitici... O tome više, kad bude trenutak. :-)

_______________________________________

Glavna današnja vijest iz svijeta američkog stripa kaže da će Hellblazera uskoro preuzeti poznata Glasgowska krimi spisateljica Denise Mina. Denise će napisati scenarij za jedan story arc Johna Constantina, a još uvijek nije jasno hoće li to biti zasebna priča ili će, možda, zamjeniti Mike Careya na regularnoj seriji. U Americi je glavna vijest činjenica da će ovaj strip po prvi put pisati jedna žena, a to je zato jer je Constantine, iako simpatičan, ipak pomalo šovinistički oblikovan lik i mnogi fanovi smatraju da će ga žena-spisateljica površno interpretirati. Više o samoj vijesti možete naći u Evening Timesu.

_______________________________________

Wallpaper
Glavna vijest u hrvatskom svijetu stripa (ajd' dobro, pretjerujem, ali kad se radi o prijateljima, nisam subjektivan!) je novi crtež Boba Solanovića. Klikom na Prometheu vidjet ćete cijeli sketch crtež kojeg je Bob ovih dana napravio. Ja sam ga obojao i iskrojio u wallpaper, pa tko želi - može si ovim crtežom osvježiti desktop. :-)
_______________________________________

Swamp Thing - Dark Genesis TPB (DC Comics) Scenarij: Len Wein. Crtež: Bernie Wrightson.

Trenutna lektira je stariji strip, iz razdoblja između 1971. i 1974. godine. Danas pravi klasik, ovaj trejd obuhvaća prvih 10 brojeva Swamp Thinga i njegovo prvo pojavljivanje u antologijskom naslovu House Of Secrets. Ovo je početak, puno prije Alana Moore-a i kasnijih psiholoških metarmofoza Čudovišta iz močvare. Ovaj strip, uz svoju naivnost i jednostavnost specifičnu za vrijeme u kojem je nastao, ima ogromnu količinu šarma i duha. U njega je ukomponirano puno detalja iz moderne horror i science-fiction mitologije, a ipak je napravljen sviježe i originalno, tako da je čitatelju užitak ponovo proživljavati opće poznate teme (poput npr. Frankensteinovog čudovišta). Wrightson, tada još ne toliko poznati crtač, ovdje je dao sve od sebe i ostvario neke od svojih najljepših stranica. Klasik strip pulpa i obavezno štivo za sve ljubitelje horrora!


3 Comments:

  • Ovaj crtež Boba Solanovića ti je super. Ima li on još takvih stvari?

    By Blogger Spektrum, at 12:14 AM  

  • Gdje je taj obecani tjedni update? :)

    By Anonymous Anonymous, at 1:28 PM  

  • anforcnatli, apdejt je do da'njeg na brejku... nou tajm, meni komiks, nou tajm... nou hard filings. :-)

    By Blogger Radio 808, at 11:35 PM  

Post a Comment

<< Home