Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Friday, February 25, 2005

Seven Soldiers

PAŽNJA: Tekst koji slijedi sadrži spoilere! Spoileri ne mogu oštetiti vaše računalo, ali vam mogu potpuno pokvariti užitak čitanja!

- Tko je Grant Morrison?

Grant Morrison je škotski strip scenarist koji je najviše stripova napisao za američki DC Comics. Započeo je u britanskom magazinu 2000AD sa serijom Zenith, a ubrzo su ga DC-jevci regrutirali, te je za njih u 90-im godinama napisao neke od najupečatljivijih stripova svih vremena.

- Po čemu je poznat?

Karakterizira ga ne-linearna naracija (gdje vješto barata s velikim brojem uzročno-posljedničnih događaja u različitim vremenskim intervalima) i još je poznat po velikom broju likova koji se pojavljuju u njegovim stripovima (svima daje podjednako važnu ulogu i svaki od tih likova je detaljno razrađen). Neki od njegovih pionirsko-inovativnih radova na polju devete umjetnosti su serije Doom Patrol i The Invisibles. Sa The Invisibles će vjerojatno biti obilježen do kraja života, a njegovi današnji radovi za Vertigo (The Filth i trodjelne mini serije Seaguy, WE3 i Vimanarama) jednako su tako inovativni i ispred svog vremena.

- Recenziju Seaguy možete pročitati na direktnom linku www.stripovi.com.

Uz ove radove, napravljene za nešto uži krug zahtjevnije publike, Morrison je poznat i kao dobar mainstream pisac za široku publiku. Tako se, njegovo drugo scenarističko lice, uspješno okušalo i u poznatim mainstream serijama JLA (DC Comics) i X-Men (Marvel), a ovih dana ponovo radi na jednom velikom mainstream projektu za matični DC - Seven Soldiers. Cijeli projekt će imati 30 nastavaka (7 mini serija od 4 sveske, plus jedna specijalka koja otvara i jedna koja zatvara seriju), a njime Grant super-heroje želi transformirati u suvremene ljude od krvi i mesa.

- U temi Stripovi za travanj možete naći dodatne informacije.


Prije tri dana, u Americi je izašla prva specijalka Seven Soldiers s kompletnom uvodnom epizodom na 38 tabli. Može se čitati kao zaseban strip, broj sam za sebe, ali to baš nije preporučljivo. Tipično za Morrisona, ovaj strip odmah postavlja nekoliko mindblowing pitanja, a sadrži i nekoliko nevjerojatnih detalja (what-the-fuck-is "Vremenski šivaći stroj" koji izgleda kao horizontalno položen Space-Shuttle?!). Ipak, u ovom prvom broju Morrison je morao postaviti okvire cijele priče, pa tako ovdje saznajemo da svijetu prijeti globalna opasnost. Opasnost koju nitko nije očekivao i za koju nitko nije spreman, a najmanje su spremni super-heroji koji su u ovom stripu puni ljudskih slabosti i taština (osjeća se naglašeni Moore-ovski pristup likovima, dok su monolozi i dijalozi baš onako, originalno, Grantovski - pitki i duhoviti).



Okrutna Sheeda je nezamislivo i neopisivo zlo koje, s vremena na vrijeme, iz vlastite zabave proždire civilizacije i pokorava cijele kulture pojedinih doba (od Camelota do Rama kraljevstva, kako se kaže u stripu). Ovoga puta, Sheeda se okomila na 21. stoljeće. Prema legendi, jedino što je može zaustaviti jesu misteriozni The Seven Soldiers of Victory. Sedam žena i muškaraca sa izuzetnim moćima i sposobnostima, sedmero ljudi koji se trebaju udružiti i prevladati vlastite razlike, te staviti vlastite živote na kocku...


Ovu uvodnu Seven Soldiers specijalku maestralno je u nekoliko različitih stilova nacrtao J.H. Williams III (crtao je seriju Promethea). Fanovi su već primjetili da je cowboyski dio stripa hommage Blueberry-ju, a ja bih još dodao da je nekoliko urbanih uvodnih stranica hommage Millerovoj Elektri. Sam početak stripa (koji se odvija u nekoj mračnoj New Orleanskoj močvari) mogao bi, pak, biti reminiscencija Mooreovog Swamp Thinga.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home