Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Friday, February 18, 2005

Stripovi za travanj

Obično se kaže "Put your money where your mouth is!" Drugim rječima, nema smisla nešto hvaliti i uzdizati ako nisi spreman za to dati svoju vlastitu lovu. Tako danas, kao temu, stavljam popis stripova koje sam naručio ovih dana. Stripovi u Americi izlaze u travnju, a sistem prodaje je takav da Ameri tiskaju onoliki tiraž koliko ima potencijalnih kupaca, pa se onda novi stripovi moraju naručiti dva mjeseca ranije, na neviđeno, u obliku predbilježbi. Ipak, ako ste imalo uštosirani u njihovu strip scenu, lako ćete i ovako, na neviđeno, moći izabrati stripove po svom ukusu. Idemo s odabirom!

Seven Soldiers je novi projekt Granta Morrisona. Zadnjih nekoliko godina Grant je pisao X-Mene za Marvel, a lani se ekskluzivnim ugovorom vratio u DC. Trenutno za DC piše nekoliko stripova (kratke serije pod etiketom Vertigo, te ongoing serijal JLA Classified), dok će strip saga Seven Soldiers biti njegov največi ovogodišnji projekt. Riječ je o mega-seriji koja obuhvaća nekoliko mini-serija kojima se u DC Universe uvodi sedam novih likova. Ovime se želi osviježiti standardnu menažeriju strip junaka ove izdavačke kuće, a kao dokaz da cijeli projekt ima šanse uspjeti jest i to što urednici nisu dozvolili nikakve propuste, pa su za crtanje angažirali sve same vrhunske i nabrijane crtače mlađe generacije.
U travnju idu dva nova Seven Soldiers naslova - Klarion The Witch Boy i Zatanna. Prvi naslov će, tako, crtati naturalizirani zagrepčanin Frazer Irving, odličan britanski crtač kojeg karakterizira naglašeno individualni likovni stil. Za drugi serijal zaduženi su Ryan Sook (crtač koji je došao iz animiranih filmova i nametnuo se lijepim i čistim tablama na seriji Arkham Asylum: Living Hell), te Mick Gray, tušer poznat po svom radu na Mooreovoj Promethei.
Kod Seven Soldiers nema dvojbe. Bit će to sigurno još jedan "klasičan" DC serijal, novi breaking point za ovu izdavačku kuću, a poznajući ranije Morrisonove stripove, nema ovdje straha niti da vrijeme može "pregaziti" aktualnost jednog njegovog scenarija. ;-)



Howard Chaykin je Amerikanac. Kompletan je autor, crtač i scenarist, poznat po stripu American Flagg. Dugo vremena je bio prisutan isključivo među manjim, nezavisnim izdavačima, što u njegovom slučaju ne znači da se radi o underground liku, već više govori o tome kako čovjek ima čvrste antiglobalizacijske stavove. Ipak, od prošle godine Chaykin radi za DC ("ruši sistem iznutra", kako je nedavno u polu zafrkanciji sam izjavio!), te nakon mini-serije Challengers Of The Unknown sada kreće s novom, City Of Tomorrow. Challengers su bili odličan politički thriller o velikoj uroti šačice posebno moćnih ljudi, a ništa manje angažirano štivo ne bi trebao biti ni City Of Tomorrow. Odmetnuti bilijunaš Eli Foyle sagradio je otok nadomak Kalifornije - Columbiju - utopističko mjesto budućnosti. Njeni stanovnici ne znaju što je to kriminal i žive u blagostanju savršenog svijeta. Sve dok jednog dana tajanstveni bio-virus ne zahvati bio-robote i ne pretvori ih iz ljubaznih sluga u vrhunske zločince...

Iz Dark Horsea u travnju izlazi tvrdo ukoričena knjiga Book Of The Dead. To je nakon Hauntings i Witchcraft, treća knjiga iz njihove horror antologije kratkih stripova. Sadrži radove vrhunskih autora, od Mike Mignole i Erica Powella do Guy Davisa i Kelley Jonesa. Prve dvije knjige sadržavale su stvarno dobre kratke stripove, pa je tako i ova gotovo siguran pogodak. Format je nešto manji od klasičnog američkog strip formata, ali je i cijena niža. 100-njak luksuznih HC stranica za 15 bucksi! Checkirano! :-)



Novitet stiže i iz Vertiga. Vertigo je DC-jeva linija stripova namjenjena starijoj i zahtjevnijoj publici, linija koja najbolje prolazi među "ozbiljnim" strip čitaocima kakvi su Europljani. Ovaj mjesec započinje nova mini-serija (naslovljena da se lako može slomit jezik) Mnemovore, paranormalni thriller o bivšoj sportašici koja nakon ozbiljne sportske ozljede razvija nadprirodne moći. Možda takav okvir priče zvuči malo nategnuto i pretenciozno, ali s obzirom da je crtač Mike Huddleston (autor bolesno luuudog nezavisnog stripa Deep Sleeper!) vrijedi naručiti i provjeriti. Scenarist je Hans Radionoff. Također je napisao i scenarij za film Man-Thing koji bi se uskoro trebao pojaviti u kinima.

I, kao šečer na kraju, jedan rad našeg domaćeg crtača. U izdanju Marvela izlazi Black Widow: Homecoming TPB. Unutra je prvih šest brojeva ponovo pokrenute serije o ovoj špijunskoj heroini. Po scenariju Richarda K. Morgana, strip ctaju naš Goran Parlov i legendarni Bill Sienkiewicz. Prije nego sam vidio prve table, stvarno sam se bojao da kombinacija Gorana u olovci i Sienkiwicza na tušu jednostavno nema šanse, jer svaki od njih ima razvijen i naglašen, međusobno potpuno oprečan crtački stil. I dalje mi je misterija kako su se uspjeli tako dobro međusobno uklopiti, ali Black Widow je crtački ispala fenomenalno dobro. Dodatno veseli što je i krimi-akcijski scenarij vrhunski pisan, tako da je ovaj trejd i zbog Parlova i po svojoj kvaliteti must-buy!



Uz redovite serije poput 100 Bullets, Hellblazer, She-Hulk, Sleeper... (to su samo neki, oni koje obično ne mogu dočekati), ovo gore su stripovi na koje bezrezervno stavljam svoju lovu. U svakom od njih ima nešto što me privlači da ih čitam, skupljam i guštam. Naravno, ukusi su različiti i nisu svi od tih stripova "univerzalni" da bi svima bili jednako dopadljivi ili jednako dobri. Zato, ako se netko želi ovdje uključiti sa svojim komentarom, viđenjem nekog stripa ili svojim prijedlogom za novu lektiru - dobrodošao je! :-)

5 Comments:

  • hmmm...interesantno da nam se ni u jednom naslovu nisu poklopile narudzbe shto vishe govori o bogatom izboru stripova u amera nego o nashim(poprilichno razlichitim:) ukusima. kakogod bilo nisam imao problema ni sa jednim pomenutim stripom do black widova kojeg mislim da si ishvalio vishe zato shto ga je radio nashe gore list negoli zbog nekog istinskog kvaliteta. ovde se naravno ogradjujem od seciranja scenarija poshto ga iskreno nisam ni chitao i usresredjujem se na crtez koji je blago recheno neshto najgore shto sam od gorana IKAD video.nisam nikad bio neki njegov preterani fan i u mojim ochima najvishe pozitive josh uvek ostavljaju njegove prve alfonso font table iz pataka predratnih, dok mi ova kasnija faza(magico vento,terminator pa i Y) ich ne leze ali se dalo na momente videti da mu je donekle i stalo do onoga shto radi. za BW to se ne moze retji. krivili mi sjenkevicha sa njegovim nesretjnim i konfuznim tushem ili koloristu za jadnu paletu opet dodjemo do toga da osnova nije valjana i da bi goranu bolje bilo da se odluchi na koju stranu(ita ili usa) vishe planira da naginje i tamo da maximum svojih mogutjnosti.

    By Anonymous Anonymous, at 8:43 AM  

  • Oj, kume, hvala što si se javio! :-)
    Znam od ranije da nam se ukusi tek djelomično poklapaju, a to često može ispast dobro jer onda jedan drugog možemo nagovorit na neki novi strip. ;-)
    U zadnje vrijeme sam orjentiran skoro pa isključivo na mainstream. Možda to dođe s godinama kada više nemam volje tražiti bisere među novim ili "underground" autorima. A malo sam i razočaran s nekim takvim (hvaljenim) nezavisnim naslovima (poput Dead@17) koji su, zapravo, tek ishvaljeni poluprodukti. Evo, zato ovakav "ziheraški" mainstream izbor.
    Za Gorana se nikako ne slažem. Prije par mjeseci sam na forumu VIKAO kako nema šanse da njegov i Sienkiewiczev crtež uspije! Goranov rad na Y mi je užasno statičan (pa čak i njegova olovka ranije na nesretnom Outlaw Nation) i mislio sam da nema šanse da Sienkiewcz prekrije takav crtež svojim "šizo"-tušom. Nisam ni ja neki Goranov fan (sorry, Parla!) i ovo će mi nakon Patka biti prvi njegov rad u kolekciji. Stvarno mislim da je ovdje konačno pokazao svoju kvalitetu (tj. svoj stvarni talent, kojeg na stranim tržištima stalno i uporno suspreže, kao da se silom pokušava prilagoditi tim tržištima!). Meni su ovdje table odlične i dinamične (konačno koristi perspektivu, bliži ili udaljeni kadar, što se podudara sa scenarijom), i mislim da je svojom olovkom ublažio Sienkiewiczev divlji stil - odnosno da je njegovom tušu dao neku vrst "uzemljenja". Mislim da suprotna kombinacija (Bill na olovci, Goran na tušu) nikad ne bi uspjela, a ova je, pak, neočekivano dobro sjela. Boja mi je, također, posebno dobra i atipična za Marvel. Nije to ona njihova jednolično sterilna boja! ;-)

    By Blogger Radio 808, at 11:51 AM  

  • E, šta si ti uzeo ovog mjeseca? Ak' nemaš puno vremena za pisanje, ajd' navedi bar onako telegrafski. Pliz. :-)

    By Blogger Radio 808, at 11:57 AM  

  • EX MACHINA #10
    stop.
    THE INTIMATES #6
    stop.
    INVINCIBLE #0
    stop.
    NIGHT CLUB #1 (OF 4)
    stop.
    LIONS, TIGERS & BEARS #4 (OF 4)
    stop.
    SEA OF RED #2
    stop.
    THE WALKING DEAD #19
    stop.
    LIVING WITH ZOMBIES #2
    stop.
    SUPERNATURAL FREAK MACHINE: A CAL MCDONALD MYSTERY #2 (OF
    6)
    stop.
    CONTAINMENT #4 (OF 5)
    stop.
    LORE #6
    stop.
    JOHNNY RAYGUN QUARTERLY #5
    stop.
    LITTLE STAR #2
    stop.
    DAMN NATION #3 (OF 3)
    stop.
    POWERS
    stop.
    SUPREME POWER
    stop.
    Y THE LAST MAN 33
    stop.
    RUNAWAYS #2
    stop.

    :))))))

    kao shto mozesh videti i moja narudzbina ne seva sa nezavisnim izdanjima sem ako image ne rachunamo kao takvog(shto u nachelu i jeste ali opet i nije obzirom da se shiri po privjuvzima na 20ak pochetnih strana - no nebitno).
    diamichni duo BKV i kirkman su kao i obichno prisutni sa po par naslova.
    prvi sa konstantno odlichnim Yom(o chijim crtachima neshto kasnije), zanimljivim EX MACHINA i nenadjebivim RUNAWAYSIima za koga josh uvek chekam da me razochara i potonjeg koji uprkos smetju kojeg pishe za marvel u imageovim inkarnacijama jebe keve te zasluzno svakog meseca zasluzi par mojih mukotrpno zaradjenih $$$$.
    e sad, za razliku od tebe ja se josh uvek cimam da otkrijem i neke nove ideje/ljude pa otuda i masa nekih relativno nepoznatih imena za koja nekako predvidjam da tje znachiti u nekom bliskom trenutku u budutjnosti te na vreme pazarim ne bi li glumio prosvetitelja kasnije i uzivao u lovorikama slave te nabijanjima na nos raznoraznim zlotjama kojima nasha strip scenica obiluje:)))
    a i treba hraniti ovaj gigantski ego moj:)))
    i ovaj put okretjem se imageu koji chini neke jako interesantne turbulencije u svojim izdavachkim delatnostima shto me je nagnalo da u u svoje redovne sesije ubacim i sledetje naslove:
    SEA OF RED - kaze premisa gusari/vampiri i ja kazem tjah ali onda skontam da je tu prste umeshao kyron dwyer - moj omiljeni kutjni strip mezimac iz proshlogodishnje masterpis kolaboracije sa nilesom zvane REMAINS - pa onda reko da probam pa shta bude. privjuv table su bile `nako ali naslovnice sledetjih brojeva(do #5) obetjavaju PUNO iznenadjenja na putu te ovom projektu dajem fore par brojeva u nadi da tje stvarno zagristi:) i postati bar toliko uspeshan kao i TWD shto jeste.
    onda NIGHT CLUB mini serija.
    na zombije sam kao shto se vetj jelte zna - jako popaljiv(ovo nije zvuchalo kako treba ali ko #@%&$ sajnfelda:))))tako da kada se josh doda da crtez radi mike norton,majstor lepe i uglancane linije bilo dovoljno interesantno za overiti. to shto scenario pishe matori mike baron mi nije puno znachilo obzirom da ga zasad nigde ne chitah ali ostali kazu da je to + pa tje da vidimo kolko lazu.
    LIONS TIGERS AND BEARS - simpatichni all ages serijal koji pleni efektnim diznijevskim crtezom, nepretencioznom prichom i vrishti za objavljivanjem pod lavirintovim bannerom:)))
    ako druga sveska bude bar ovoliko zanimljiva to je izvesno.
    andy watsona kao kompletnog autora volem te podrzavam od kada sam otkrio SKELETON KEY(za koga izgleda samo ja imam rechi hvale :)i LOVE FIGHTS njegov prethodni projekat je bio dovoljan dokaz da tje u budutjnosti uvek imati mesta u mom budzetu i bi tako i sa LITTLE STAR maxi serijom.za sve one kojima nedostaje DOBAR autobiografski strip a pride su josh i taze tate - eto shtiva za prepoznati se.
    .... i ovde stajem jer me mrzi dalje a gleda mi se i neka serija a i pishki mi se a i gladan sam a i treba da kucam novi broj NeOma kojikasnibrutalnosamomojomkrivicom
    inichijomvishetemejesramotazbog
    sporaditogaaichinjenicedaneodgova
    ramljudimanamejlovesedmicamapame
    grizesavest itditd....
    nastavak ipak SUTRA.
    sorry bro:)

    By Anonymous Anonymous, at 12:25 PM  

  • Svaka čast, ako je ovo bilo telegrafski... :-)))))

    Inače, nema beda što domaći NeOm kasni. Važno je samo da sve bude napravljeno kako treba, pa jedino strašno pazi da nema tipfelera! ;-)

    PS. Ex Machina je super, mislim da imam naručen prvi trejd. U svoj popis nisam stavljao ongoing serijale (ili one koji su trenutno u pola), pa tako nisam naveo ni Cal McDonald! Zakon je! Najbolji PI koji postoji.

    By Blogger Radio 808, at 12:26 PM  

Post a Comment

<< Home