Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Wednesday, February 23, 2005

Arthur Adams

Arthur "Art" Adams je novijim poklonicima stripa sigurno jedan od najdražih suvremenih autora. Prvenstveno je crtač, a u nekoliko navrata je sam pisao i scenarije za svoje stripove. Ovaj 42-godišnji Amerikanac se posljednjih nekoliko godina uglavnom specijalizirao za crtanje naslovnih stranica (ponajviše za DC). S vremena na vrijeme nacrta nekoliko tabli za Alan Mooreov Tom Strong's Terrific Tales٭, a najpoznatiji je po svom stripu Monkeyman & O'Brien٭٭ koji ga je u prvoj polovici devedesetih godina promovirao u crtačku zvijezdu.

Adams je veliki obožavatelj legendarnog Jacka Kirbyja i u svoj način crtanja je ugradio puno Kirbyjevskih elemenata. Voli crtati futurističke laboratorije i naprednu tehnologiju, a nenadmašan je kod vanzemanjaca i nemogućih likova iz drugih dimenzija. Crtež mu je pregledan i čist, a posebno su dojmljivi njegovi pin-upovi ženskih likova.

Jedan od njegovih najboljih stripova je dvodjelni crossover Gen13 and Monkeyman & O'Brien, objavljen 1998. godine.



Danas se od avanturističko-fantastičnih stripova očekuje da budu zabavni i pomalo cinični, a ne naivni kao davnih zlatnih godina stripa. Za ovaj strip Adams je sam napisao scenarij i teenagerske heroje stavio u situaciju u kojoj se oni suočavaju s pokvarenim i korumpiranim vlastitim dvojnicima iz druge dimenzije. Duhoviti i britki dijalozi, često su dvosmisleni na dvije razine - te su istovremeno primjereni i teenagerskoj publici željnoj najobičnije avanture, ali i starijim čitateljima koji vole u jednom ovakvom stripu pronači skrivene reference na stvarni svijet. Art Adams je ovaj strip nacrtao u olovci, a crteže je tušem dovršila odlična Sandra Hope. Kombinacija lucidnog scenarija i lijepog crteža (gdje se na facama otkriva svaka, i najmanja, emocija) od ovog crossovera je stvorila pravi mali strip biser. Ako ste u prilici negdje upiknuti ova dva retro broja - srdačno preporučujem. :-)



٭ Popratni Tom Strong serijal koji objavljuje kratke stripove o sporednim likovima iz regularne serije. Izašlo je 12 brojeva koji će biti reizdani u 2 trejda.
٭٭ Kompletna mini-serija Monkeyman & O'Brien ima oko 150 tabli i objavljena je u trejdu. Ovaj crossover s Gen13 se, nažalost, ne nalazi u TPB-u.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home