Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Monday, February 21, 2005

Constantine

PAŽNJA: Tekst koji slijedi sadrži spoilere! Tko ih se ne boji, neka hrabro kroči naprijed!

Prošli je tjedan jedna od glavnih tema na svim stripovskim i filmskim net stranicama bio film Constantine, snimljen po stripu Hellblazer. Oni koji su ga već pogledali kažu da je film strašno loš. Glavnu ulogu tumači Keanu Reeves, a režirao ga je Francis Lawrence. Scenarij je prilagodio i napisao Jamie Delano, po predlošku - strip epizodi Dangerous Habits Gartha Ennisa. Kako se film još nije počeo prikazivati kod nas, ovaj tekst je napisan prema filmskoj strip adaptaciji.


Originalna strip serija Hellblazer u Americi izlazi već 17 godina. Ovog mjeseca je izašao 204. broj, a glavni lik serijala je John Constantine. John je ironični propalica, uglavnom samoživi looser koji voli manipulirati svojim prijateljima i tako uvijek okretati situaciju u svoju korist. On je zapravo antiheroj s kojim se čitaoci stripa ne poistovjećuju direktno, ali ipak ostaje simpatičan zbog velike doze tragike i gorčine koja ga prati. Posjeduje šesto čulo i poznaje mnoge magijske trikove, no to nije toliko važno. Njegova osobnost je ono što čitaoce cijeli ovaj niz godina drži vjernima stripu.

Prvo što bode oči kad pročitate strip adaptaciju filma (koja, navodno, scenarij prati u stopu) jest potpuno promjenjen karakter Constantina. Za Hollywoodske potrebe, Hellblazer je postao pravi pravcati heroj, uvijek spreman izgovoriti neku neuvjerljivu bigger than life rečenicu. Karikiran je do te mjere da su mu producenti u ruke uvalili skraćenu pušku za ubijanje demona. To, naravno, više nije isti lik iz originalnog stripa, a nije mi baš jasno na koju publiku su računali u kompaniji Warner Brothers (koja je ujedno i vlasnik izdavačke kuće DC), jer je sigurno da strip ljubitelji Hellblazera neće popušiti film, jednako kao što niti kino publika (kojoj se eventualno dopadne ovaj film) neće prihvatiti onaj lik koji je u originalnom stripu.


Radnja je, umjesto u London, smještena u Los Angeles. Johnovo porijeklo je tako mistificirano da se ne može razlučiti da li je on u filmu Amerikanac ili možda Englez koji se našao u Americi. Film sadrži prevelik broj sporednih likova (Beeman, Papa Midnite, Balthazar, Father Hennessy...) U originalnom stripu oni imaju svoje mjesto, a ovdje su svi zajedno nagurani u istu priču i time otežavaju praćenje radnje. Velikim dijelom, scenarij se temelji na prije navedenoj Ennisovoj strip epizodi. Priča jest napravljena onako megalomanski kako to samo Hollywood zna, ali da nebi samo kritizirali, rasplet filma (koji je nešto izmjenjen od raspleta u stripu), ipak, funkcionira prilično dobro. To je jedan od rijetkih pluseva kojeg, nažalost, u sijenu baca ljigava politička korektnost ostavljena za kraj filma, kada "izlječeni" John Constantine umjesto cigarete u usta stavlja žvakaću gumu.

Možda pravi film iznenadi i izazove nešto bolji dojam od ove adaptacije. Ako je suditi po prvim kritikama koje se mogu pročitati na netu, duboko sumnjam u to. Nažalost, Constantine će vjerojatno biti još jedan dokaz kako strip ekranizacije rijetko uspjevaju i kako je strip publika zahtjevnija od filmske.

Za kraj nekoliko tehnikalija o strip adaptaciji. Tehnički je izvedena solidno. Steven T. Seagle je film zanatski ponovo vratio u strip formu, a Ron Randall i Jimmy Palmiotti su solidno odradili crtački posao. Kvalitetom to još uvijek nije ni blizu regularnoj Hellblazer seriji, ali ako želimo biti objektivni, onda slobodno možemo zaključiti da je svakako bolje nabaviti ovaj mali jeftini stripić nego jednog dana kupiti skupi Constantine DVD!

4 Comments:

  • Ja cu ga ipak pogledati,izgleda fun ;-000

    By Anonymous Anonymous, at 4:34 AM  

  • Ma, i ja ću ga pogledati - čim stigne u kino, na VELIKOM platnu! ;-) Možda film ispadne kultni trash, tko zna? :-)

    By Blogger Radio 808, at 4:40 AM  

  • dajte ljudi, nemojmo se zanositi.
    bitje sranje kao i sve ostale stripskofilmske adaptacije do sada.
    ja chekam sin city da me uveri u suprotno.

    By Anonymous Anonymous, at 6:26 AM  

  • dekara, otkud ti samo ideje za nickove? Pressstrasno! :-D

    Inace, a priori sam sklon sloziti se s tobom... daj Boze da sam u krivu.

    Miljenko

    By Anonymous Anonymous, at 1:03 AM  

Post a Comment

<< Home