Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Tuesday, March 01, 2005

Brian Azzarello

Korn me jučer podsjetio, o Bianu Azzarellu se malo toga može naći na internetu. On nema svoj web site, vrlo rijetko je prisutan u strip diskusijama na raznim strip forumima, a ako njegovo ime stavite u tražilicu, pojavit će se hrpa oglasa za prodaju 100 Bullets, te eventualno tek nekolicina interviewa...


Unatoč tome, Brian zvani Azz danas je velika zvijezda američke strip scene. Živi u Chicagu sa suprugom Jill Thompson, poznatom crtačicom stripova. U sretnom su braku već 6 godina, koliko, također, traje i Azzova strelovita strip karijera. U stripove je došao preko Jill, a kad ga novinari pitaju kako je došao u strip industriju i dobio svoje prve gaže, jednostavno kaže "Tu nema neke posebne priče. Poznavao sam urednika (Axela Alonsoa) i to je sve..."


Azz je studirao primjenjenu umjetnost i diplomirani je slikar. Nikad nije radio u struci, uvijek je prevladao njegov ležeran on-the-street način života. Nakon studija je radio kao soboslikar, kućepazitelj, radio je na rušenju starih kuća, a prije nego je profesionalno ušao u strip spisateljstvo, radio je kao restaurator stilskog namještaja. Prve scenarije je napisao za Vertigo, koji mu je i danas najdraži. Bili su to neki kraći stripovi, unutar antology serijala Wild Western Tales i Gangland, a jedan od tih prvih kratkih stripova ilustrirao je naš Danijel Žeželj. Nakon antologija, došle su i prve mini-serije: Johnny Double s Eduardom Rissom i El Diablo, ponovo s Žeželjom. Johnny Double je komercijalno prošao puno bolje nego što se od jednog Vertigo naslova očekivalo, pa uskoro Azz i Risso počinju raditi ongoing Vertigo seriju. 100 Bullets je odmah po pokretanju bio pun pogodak. Dopao se i publici i kritici. Serija je trenutno na pola (izašlo je 58 brojeva od planiranih 100) i teško ju je već sada sagledati, ali ono što je do danas objavljeno, otkriva jedan od najboljih suvremenih političko-akcijskih thrillera.



Azz je nekoliko stripova napisao i za Marvel (Banner i Cage), no uglavnom je ostao vjeran DC-ju gdje je posebno zadovoljan. Kako i ne bi bio, kad je trenutno jedna od največih autorskih zvijezda u toj velikoj izdavačkoj kući. Četiri godine je za Vertigo pisao Hellblazera i fanovi tvrde da je to bilo najbolje razdoblje ovog lika. Trenutno s Jim Lee-jem radi na 12-dijelnom Supermanu: For Tomorrow, a od sljedećeg mjeseca kreće Lex Luthor: Man Of Steel, još jedan Superman naslov kojeg će crtati odlični Lee Barmejo.


5 Comments:

  • Zveles, ovo je jos jedan odlican text u nizu, svaka cast! Elem sto se tice Superman - For Tomorrow, odusevljen sam s do sada procitanim, medjutim ne skrivam da sam isto tako ostao i pomalo zbunjen, ali fascinantno zbunjen :) Nevertheless, ne zelim za sada nista nagadjati, treba se strpit i prociti i ova dva broja koja ce zakljuciti pricu, a nakon toga sve iz pocetka, hehe. Btw, nisam imao pojma da je Zezelj crtao po Azz-ovom scenariju, valjalo bi to provjerit :))

    By Anonymous Anonymous, at 11:21 AM  

  • hvala, kume, na ideji za temu. :-) meni je superman isto odlican, pogotovo ona sveska kad nadje lois nakon duzeg vremena i kad mu ona kaze: you really are SOMETHING, man of STEEL! ;-))) ma, azz je zakon i u takvim stvarima koje bi kod drugih pisaca ispale totalno ljigave. ;-) inace, azzov superman mi je jako pitak i lakse se cita od vecine njegovih drugih stripova. u zadnjim brojevima se malo primjeti lee/williamsov crtacki zamor, ali su zato prvih 8 stvarno maestralno nacrtani (u dijelovima 9 i 10 neke table umjesto ove dvojice crtaju richard friend i sandra hope).
    netko je jednom rekao da bi ovakvi stripovi trebali biti minimum kvalitete u danasnjem mainstream izdavastvu. pod "ovakvi" mislim na loeb/leejevog batmana i, sada, azz/leejevog supa. eh, da su bar svi ovakvi... ;-)

    By Blogger Radio 808, at 12:01 PM  

  • Lijepo je sto se konacno ima nesto procitati i o Azzarellu na netu, a na razumljivom jeziku. 100Bullets mi je odliccan, bar ovo sto sam do sada procitao (nesto papirnato,nesto skenirano)iako nisam bas toliko dobar s engleskim jezikom i cakama. I Risso crta bas kako treba. Mozda neki tekst i o njemu...

    By Anonymous Anonymous, at 8:16 AM  

  • slavni, hvala na komentaru. :-)
    slazem se da je 100b uglavnom dosta u cakama i nadam se da ce ono najavljeno srpsko izdanje jednog (skorog) dana izaci, pa da ce se serija i ovdje kod nas poceti bolje pratiti/vise citati. risso je odlican crtac, a dok ne napisem neki tekst o njemu, ovdje za blog, mozda moze pomoci njegova sluzbena stranica:
    http://risso.redsectorart.com/ ;-)

    By Blogger Radio 808, at 8:32 AM  

  • This is the perfect site for anyone who would like to
    understand this topic. You know a whole lot its almost hard to
    argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
    You definitely put a fresh spin on a subject that's been discussed for decades. Great stuff, just excellent!

    Feel free to surf to my web site; Dragon City Cheat Engine ()

    By Anonymous Anonymous, at 10:05 PM  

Post a Comment

<< Home