Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Sunday, February 27, 2005

Dave Cooper

Makar to još uvijek nije ovdje eksplicitno rečeno, ovi blog zapisi su zapravo neka vrsta mog stripaškog (čitačkog) dnevnika. Na taj "dnevni red" konačno je stigao i Dave Cooper, strip kojeg čitanje odgađam već nekoliko mjeseci. Točnije od Božića kada sam strip album Ripple dobio na poklon, a kako stalno doma imam veliku količinu zaostataka za čitanje, ovaj je strip nekoliko mjeseci stajao po strani. Kako to obično biva, kad čovijek najmanje očekuje - najviše i dobije! Očekivao sam ne pretjerano artikulirani alternativni strip, a dobio fantastičnu realnu životnu ispovjed srednjovječnog ilustratora.


Martin DeSerres je profesionalni ilustrator koji preživljava na sitnim gažama i snovima o tome kako će jednog dana postati slavni umjetnik. Konačno, tog jednog dana, kanadski Ured za umjetnost pozitivno odgovara na njegovu molbu za sufinanciranje i on dobiva priliku pripremiti svoju prvu pravu izložbu. Martin ima razrađenu ideju i koncept za svoju izložbu, te želi nacrtati aktove ne umjetno lijepih ili umjetno atraktivnih žena. Traži modele koji su prirodni, a na oglas se javlja Tina, mlada, "ne-atraktivna" debeljuca krivih zubiju i prištavog lica...


Da ne otkrijem previše sadržaj, ako volite gorke, duhovito napisane životne stripove, onda - Cooper is da Man! O njegovim radovima više se može naći na direktnom linku Fantagraphics Books, a ovdje još možete pročitati skraćenu verziju biografije (koja se nalazi u sklopu knjige Ripple).
Posebna zahvala ide mojoj prijateljici Melini bez koje ovaj strip vjerojatno ne bih tako skoro pročitao. Možda zaista ne bi bilo loše da uz američki mainstream, ubuduće više vremena posvetim i nezavisnim izdanjima... Nah, just kiddin'!! ;-)


David Charles Cooper živi u mjestu Ottawa (Kanada) zajedno sa svojom suprugom Juliom.

Ripple je treća u seriji labavo povezanih strip knjiga na kojima je radio sedam godina -- te tako konačno kompletirao svoj SuckleCrumpleRipple "triptih". Ripple je prvotno objavljen kao mini-serija od 5 sveski, unutar Daveovog eklektičnog strip serijala Weasel.

Dave je za svoje stripove i ilustracije osvojio hrpu raznih nagrada i priznanja kritike, uključujući i dvije vrhunske nagrade strip industrije - Harveys i Ignatzes. Također, 2003. je dobio i nagradu prestižnog newyorškog Udruženja ilustratora.

Kad ne radi na stripovima, Dave vrijeme provodi crtajući uljana platna koja izlaže po raznim galerijama diljem svijeta. Još radi i na ilustracijama za dječje knjige, oblikuje igračke, a uključen je i u neke animacijske projekte kao dizajner, producent i autor.

Pisati mu se može na: dave@davegraphic.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home