Sonic Blog

Nije pretjerano aktivan, ali nikad se ne zna...

Sunday, February 27, 2005

Paul Pope

Čitatelj stripova od svoje četvrte godine, Paul Pope je vremenom postao jedan od najboljih i najoriginalnijih autora u svijetu stripa. Njegov crtački stil nadovezuje se na likovnu i narativnu tradiciju najboljih Europskih, Japanskih i Američkih stripova. "U svom najboljem izdanju", napisao je tako The Comics Journal, "Popeovi crteži, svojom opuštenošću i gustim, dugačkim, zavojitim pokretima kista, posjeduju gracioznost i tečnost azijske kaliografije."


Popeovi prvi tiskani radovi su bile dvije samo-izdate strip novele, Sin Titulo i The Ballad Of Doctor Richardson, a tek nekoliko godina kasnije kada je pokrenuo kultnu hit seriju THB, Pope je počeo postajati šire poznat. (Prošle godine je konačno dobio prestižnu Eisner nagradu za THB kao najbolji strip u formi one-shota, tj broja samog za sebe.)

Sredinom 90. godina, bio je jedan od malog broja odabranih strip autora koje je največi japanski strip izdavač Kodansha izabrao za svoj eksperimentalni World Manga projekt. Tako se našao rame uz rame s dobro znanim međunarodnim crtačima poput Moebiusa, Barua i Dave Mazzuccellija. Nažalost, nakon pet godina koliko je radio za Kodanshu, i u kojima je nacrtao nekoliko stotina tabli, do danas je objavljeno samo desetak od njih.

Početkom novog tisućljeća, Pope se vraća na američku strip scenu gdje za Vertigo radi dvije fascinantne mini serije. Prva je Heavy Liquid, jedan od najboljih Vertigo uradaka do sada, kojeg je časopis Publisher Weekly stavio na Top 100 najboljih knjiga 2001. godine, a magazin The Face među 10 najboljih stripova te godine, te za kojeg postoje planovi da uskoro krene u kino produkciju (Heavy Liquid je paranormalni SF triler u kojem, u bliskoj budućnosti, tajni agenti progone mladića koji se našao u posjedu nove moćne droge, pristigle iz svemira...). 100% je drugi naslov, urbana klubska mini-serija koja konačno slijedećeg mjeseca izlazi u TPB-u. Ovih dana je izašla specijalka Solo, 50-tak stranica kojih Pope ispunjava svojim kratkim stripovima raznih tematika i crtačkih stilova, a početkom ljeta s nestrpljenjem se očekuje novi Popeov projekt - Batman: Year 100.


Poznat kao "Jim Morrison of Comics", Paul živi u središtu New Yorka (u Cityju, kvartu umjetnika), te tvrdi da mu je cilj raditi "Univerzalne stripove, stripove za 21. stoljeće, priče upakirane u medij stripa koje bi bile dostupne i razumljive ljudima bez obzira gdje se nalazili."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home